Používame súbory cookies, ktoré nám umožňujú posktyovať lepšie služby. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií o cookies
Súhlasím

Využitie moderných foriem regenerácie, ktoré sa využívajú aj u nás

Autor Mgr. Martin Sári , pridané 10.08.2019, 16:28
Moderné formy regenerácie, ktoré zefektívňujú tréning a prinášajú rýchle výsledky

Regenerácia v športe ale aj mimo športu, pri rôznych činnostiach a záťaži je veľmi dôležitá a má vplyv na obnovenie svalového tkaniva,fascie, tlmí zápaly a obnovuje funkcie v organizme.

 

Základné delenie:
Pasívna forma
Proces pasívnej regenerácie začína už v priebehu telesnej aktivity a pretrváva bezprostredne aj po jej skončení. Pri pasívnej regenerácii dochádza k odstraňovaniu tzv. metabolickej acidózy, ktorá nastáva po prekyslení tela v podobe kyseliny mliečnej vo svaloch. V bunkách sa obnovujú energetické substráty, vyrovnáva sa pomer iónov medzi bunkou a medzibunkovým priestorom, vyrovnávajú sa teplotné zmeny spôsobené športovou záťažou. Pasívna regenerácia je teda regenerácia, ktorú fyziologicky zabezpečuje naše telo bez akejkoľvek našej pomoci.
 

Aktívna forma

Aktívna regenerácia je taká regenerácia, ktorú ovplyvňujeme. Sú to všetky vonkajšie prostriedky, ktorými chceme urýchliť proces pasívnej regenerácie.

Pri aktívnej regenerácii sa stretávame s dvomi stupňami takejto regenerácie:

Prostriedky, ktorými ovplyvňujeme regeneráciu:

My sa teraz zameriame na aktívnu formu a prostriedky, ktoré využívame a máme s nimi dobré skúsenosti.

Kinesiotaping: 

Vyvinul v 70. rokoch 20. storočia japonský chiropraktik Kenzo Kase, ktorý hľadal metódu tejpovania, ktorá by podporovala hojenie tkanív, neobmedzovala pohyb fascií, pretok krvi a lymfy a kĺbny rozsah čo sa mu aj podarilo v roku 1980 a volal sa Temtex.
Fyzikálne vlastnosti: Veľká elastickosť, vodeodolnosť, lepivosť ( lepenie na čistú, suchú kožu)

Fyziologické vlastnosti:

Kinesiotejping sa využíva u klientov/pacientov:

 

Pôsobenie pásky sa líši podľa typu položenia. Lepidlo nie je rovnomerne nanesené – vytvára vlnovité otvory, aby bolo zabezpečené prúdenie vzduchu a tekutiny pod tejpom.

Lepenie tejpu si však vyžaduje aj určitú prax a vzdelanie a preto je dobré nechať si poradiť a naučiť sa zakladať pásku od vyškolených odborníkov. 

Kontraindikácie:

kinesiotaping HG

 

Flossing
Metódu vyvinul známy fyzioterapeut a crossfit tréner Kelly Starrett, ktorý sa snažil nájsť čo najefektívnejší spôsob ako zregenerovať po náročnom tréningu  / súťaži.

Flossband je vysoko elastická gumová páska, ktorá sa špecificky omotáva a naťahuje okolo svalov / kĺbov v závislosti od využitia. 

Vďaka vyššiemu kompresnému tlaku sa zo svalových buniek a ich väzivových vrstiev vyplavujú odpadové látky a odvádzajú sa do lymfatickej sústavy. Po odmotaní pásky sa tkanivo znovu otvorí a premyje, očistí sa čerstvou medzibunkovou tekutinou a pri zvýšenom prietoku krvi sa zásobí kyslíkom a glykogénom. Sval teda dostane nové živé prostredie.

Účinky Flossingu

 

Techniky omotávania

- Technika posúvania: Vieme ňou veľmi dobre mobilizovat a odstrániť určité svalové obmedzenia, stuhlosti

- Kompresná technika:  Výborná na regeneráciu, dá sa porovnať s metodou foamrolling

- Rebound technika: Dá sa ňou ovplyvniť pružnosť tkaniva, odstrániť určité obmdzedzenia, ktoré vznikajú pri jazvách / zraneniach.

Doba aplikácie:

Keďže flossing pracuje s veľkou silou, tlakom elastickosťou a zasahuje do cirkulácie, nemali by sme to aplikovať dlhšie ako 2-3 minúty. Pokiaľ sa pacient necíti dobre alebo sa dostaví bodavá bolesť, treba flossband ihneď odmotať.

Kontraindikácie:

- Otvorené rany,

- chorobné prejavy kože,

- zlomeniny,

- trombózy,

- bakteriálne zápaly, podobne ako u kinesiotapingu.

Podobne ako kinesiotaping, tiež vyhľadajte skúseného odborníka, ktorý vám to najprv aplikuje a vysvetlí ako to funguje.

flossing

 

Elektrostimulácia pomocou TENS

TENS (  transkutánna elektrická stimulácia nervov)  je klinicky preukázaná, účinná, nemedikamentózna metóda, schválená na liečenie bolestivých stavov, na zmiernenie a odstránenie chronických a akútnych bolestí chrbta, končatín a kĺbov, na liečbu porúch prekrvenia, spevnenie a posilnenie ochabnutého svalstva, zväčšovanie objemu svalovej hmoty, lokálne chudnutie, ošetrenie celulitídy a masáž.

Bolesť zmierňujúci resp. potláčajúci efekt sa okrem iného dosahuje zamedzením šírenia bolesti v nervových vláknach (predovšetkým vysokofrekvenčnými impulzmi) a podporou vylučovania telesných endorfínov, ktoré zmierňujú pocit bolesti pôsobením na centrálny nervový systém. Metóda je vedecky podložená a lekársky schválená.

Každú diagnózu, pri ktorej chcete použiť TENS, musíte prekonzultovať so svojim ošetrujúcim lekárom.

Elektrostimulacia TENS

 

Hypervolt

Hypervolt je bezdrôtový najmodernejší vibračný masážny prístroj, ktorý zmierňuje svalovú stuhnutosť a bolesť, zvyšuje cirkuláciu a rozsah pohybu a zlepšuje celkové zdravie mäkkých tkanív v tele. Novinkou je zabudovaná technológia tlakového senzoru, ktorý poskytuje vizuálnu spätnú väzbu.

Pred aplikáciou sa treba poradiť s vašim lekárom / fyzioterapeutom.

 

Hypervolt

V neposlednom rade tiež využívame pomôcky ako foam rollery, rôzne pomôcky na odstránenie svalových spazmov, triggerpointov- špeciálne loptičky, valčeky, a tiež ponúkame aj masáže a bankovanie.

 

Zdroje

Terapeutické využití tejpování, Jitka Korbová a Robert Válka, 2017

Flossing, Andreas Ahlhorn, Dennis Krämer,2018

https://superzdravie.sk/kategoria/tens-elektroliecba-1

https://www.gocreate.sk/vibracna-terapia/hypervolt/