Používame súbory cookies, ktoré nám umožňujú posktyovať lepšie služby. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií o cookies
Súhlasím

Najlepšia diéta pre vašu postavu!

Autor Mgr. Ivan Cafík , pridané 29.04.2018, 22:34
O pravidlách diéty


     Na internete sa nachádza ohľadom výživy mnoho informácií, ktoré častokrát nie sú komplexné a snažia sa len o vytvorenie senzácie ohľadne prospechu tej či onej potraviny, diéty, jedálnička a pod.  To má za následok to, že ľudia zabúdajú na dôležitosť každej jednej zložky výživy a na jej komplexnosť a sústredia sa na to, čo sa dočítali v nejakom bulvárnom časopise. Jednoduchý príklad: "Sacharidy najväčšie nebezpečenstvo pre vašu postavu." Človek si tam prečíta, že nadmerný príjem sacharidov, najmä v podobe bežného pečiva, spôsobí nadmerné ukladanie tukov na bruchu. A tak sa začne vyhýbať pečivu a ako prvé začne veľmi nepríjemné premáhanie sa a chtíče na niečo sladké, a ak to aj vydržíme a neprežereme sa nárazovo jak divá svina  môžu dôjsť pocity únavy, a ešte po dlhšom čase aj rôzne zdravotné problémy. Každopádne skôr či neskôr to skončí neúspešnou diétou.  Ďalším príkladom sú zas „experti“, ktorí  si prečítajú niečo z čínskej medicíny a potom sa priotrávia z nejakých rastliniek natrhaných niekde pri diaľnici, lebo sa dočítali, že prečisťujú krv (bohužiaľ tento príbeh, nie je vymyslený).  Ľudia hľadajú niečo zázračné, z čoho by mohli byť večne zdraví, nepriberali by a ešte by vyzerali ako modelky z Victoria Secret či ako svalovci typu Arnold Schwarzeneger, však predsa oni musia mať tiež niečo zázračné keď tak vyzerajú. Arnold možno niečo mal, a možno majú aj tie modelky, ale nebude to diétka z Nového času pre ženy. V prvom rade však pre to, ako vyzerajú, si po väčšine z nich (česť šťastným výnimkám) odmakalo dennodenne ťažké hodiny viacfázových tréningov a zároveň si kontrolovalo každú omrvinku čo do nich ide. 

Arnieho zazracna dieta

Ak nám teda záleží na našom zdraví a napokon aj vzhľade, je potrebné makať deň čo deň na svojej kondícii i správnej výžive.  Jej základom je rovnica - výdaj rovná sa príjem. Ak je táto rovnica narušená, tak nepomôže ani svätená voda.

Vráťme sa ale k dôležitosti komplexnosti výživy. Napríklad taký vegetarián, keďže neje mäso, by mal vedieť, že ho potrebuje vykompenzovať dostatočným príjmom takých potravín, v ktorých sa nachádzajú kvalitné bielkoviny a taktiež železo, zinok, aby ich telo dobre vstrebalo. Pri vegánoch je to ešte komplikovanejšie, tam už okrem kompenzácie vhodnými rastlinnými zdrojmi treba dbať aj na ich správne kombinácie, v opačnom prípade  hrozí nedostatok bielkovín, vitamínov, či minerálov. To isté platí pri vysadení napr. už vyššie spomínaného pečiva, ale aj tukov, zeleniny, ovocia a pod.  Taktiež je potrebné pripomenúť, že čím má človek väčší výdaj energie (stres, práca, cvičenie, šport...), tým je pre neho dôležitejšie dbať na komplexnosť výživy.  Napríklad taký Sagan, ten musí vzhľadom na svoj výkon prijať za deň niekedy až trojnásobok príjmu kalorií bežného muža. Keby povedzme vysadil sacharidy nedokázal by prijať toľko kvalitnej energie za deň, jeho zásoby cukrov v tele by rapídne klesli na minimum a na základe jeho vysokého výdaju by necodhádzalo dostatočnej regenerácii. To znamená, že by mohol ísť súťažiť akurát tak v jazde na vodnom bicykli po Draždiaku, a aj tak by zrejme nevyhral.

 Samozrejme nikto z nás nie je Sagan, resp. nie všetci sme vrcholoví športovci, ale každý je špecifický a niekomu môže lepšie robiť bezmäsitá strava, inému zas opak. Je to o vlastnom sebapoznávaní, preferovaní toho či onoho. Určite však netreba ísť do extrémov. A ak sa už ale z akéhokoľvek dôvodu rozhodnete predsa niečo zo svojho stravovania vysadiť, snažte sa  najprv  naštudovať si o tom čo najviac vo vhodnej odbornej literatúre, prípadne si nechať poradiť u odborníka a potom správnym spôsobom kompenzovať vysadené potraviny.