Používame súbory cookies, ktoré nám umožňujú posktyovať lepšie služby. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií o cookies
Súhlasím

Tréner, ktorý začal hudbou, študoval elektrotechniku, no napokon našiel zmysel v pohybe.

Autor Mgr. Martin Sári , pridané 18.02.2018, 22:10
Cesta športovca, učiteľa a trénera HG

Minulosť

Vyrastal som ako hyperaktívne dieťa s poruchou koncentrácie. Mal som slabú imunitu, alergie a častokrát som býval chorý. Spočiatku sa moje vlohy na šport neprejavili. Rodičia ma najprv zapísali do umeleckej školy, kde sa prejavilo určité nadanie. Hral som 7 rokov na husle, no popri tom som si vytvoril vzťah k futbalu. Po ukončení ZŠ a aj ZUŠ som na odporúčanie kamarátov išiel na strednú elektrotechnickú školu, kde som tiež veľmi nevynikal, no vždy som sa tešil na hodiny telesnej výchovy. V tomto období ma začal viac baviť šport a to najmä florbal a iné loptové hry. Atletika a šprinty nikdy neboli moja silná stránka.  Neskôr, keď sa blížil koniec strednej školy som si uvedomil, že nechcem celé hodiny stráviť len pri PC a tak som rozmýšlal nad športom. Ako mladý chalan som začal chodiť do fitka s kamarátmi, od ktorých som sa naučil prvé základy o cvičení. Začal som sa teda pripravovať na príjmačky na telovýchovnu fakultu. Snažil som sa urobiť všetko aby som dosiahol svoj cieľ. Na odporúčanie kamaráta som trénoval atletiku s profesionálnym trénerom, a tam sa začala ťažká cesta. Postupne som sa ale zlepšoval, zisťoval som ako mi technika dokáže pomôcť a postupne som k tomu pridal aj gymnastiku. Napokon som spravil pohybové aj písomné skúšky. Mojou silnou stránkou bola a aj stále je vytrvalosť, a to vytrvalosť nevzdať sa.

No bol som ešte len na začiatku svojej cesty. Od základov som sa musel učiť anatómiu, čo bol jeden z najťažších orieškov na škole, no neskôr aj rôzne pohybové úlohy z hľadiska technického prevedenia, rýchosti a aj presnosti vykonania. Našťastie som bol súčasťou talentovanej ročníkovej skupiny. Jeden z mojich spolužiakov sa mi začal viac venovať a tak sme začali tvrdo na sebe pracovať. Prešli sme si rôznymi štádiami od kulturistických tréningov cez komplexné cvičenia, crossfit, vytrvalostné cvičenia. Postupne som si začal osvojovať techniku rôznych cvičení a cítil som zlepšenia, čo sa týka zdravia, pohybu, vzhľadu. Prejavy alergie sa vo výraznej miere zmiernili, choroby ma čoraz viac obchádzali. Začal som chápať spojitosť zdravie a pohyb ako aj vplyvy rôznych konkrétnych cvičení a zapojenia svalov ako kompenzáciu a prevenciu v určitých športoch. Taktiež čo sa týka strečingu, som ho ako rekreačný hráč futbalu spočiatku zanedbával, no neskôr som pochopil jeho dôležitú úlohu pri športe.

Súčasnosť

Po absolvovaní FTVŠ UK som  sa začal zameriavať na šport a to všestranne. Snažím sa zdokonaľovať v nedostatkoch a tiež k tomu vediem aj svojich klientov. Stále sa snažim napredovať a to nielen fyzicky, ale aj vzdelaním, lebo to hrá kľúčovú úlohu pri riešení rôznych problémov v súvislosti so zdravím, zraneniami atď. Od roku 2014 som začal trénovať ľudí v malom pivničnom priestore a postupom času v roku 2016 sme založili privátne fitness – HG, kde s kolegom z FTVŠ  individuálne trénujeme ľudí, či už s problémami pohybového aparátu, ale aj športovcov. K tomuto vysnenému kroku vďačím hlavne rodine, priateľom, a všetkým, ktorí vo mňa verili a podporovali ma. So svojimi blízkymi priateľmi som založil Naplno Team SVK, v rámci ktorého chodíme na rôzne bežecké alebo fitnes súťaže a snažíme sa motivovať nie len seba, ale aj ostatných ľudí, aby sa začali hýbať.

Od roku 2014 som začal svoje prvé behy ako beh Devín, Spartan race, trailové behy a pod. Tiež som sa venoval aj silovým cvičeniam, učil som sa základy vzpierania, crossfit ( komplexné silovo-vytrvalostné cvičenia vo vysokej intenzite). Neskôr som sa zameral na to, čo mi najviac išlo a to vytrvalostný beh a prekážkový beh. V roku 2016 som sa prvý krát kvalifikoval a zúčastnil náročných pretekov prekážkového behu - Majstrovstiev Európy OCR, kde ma na 15 km behu čakalo vyše 50 náročných prekážok. Od roku 2016 som oficiálnym trénerom aj Spartan Race training group Bratislava, kde trénujem malú skupinku ľudí a pripravujem ich na prekážkové behy Spartan race. V roku 2017 som začal popri trénovaní ešte učiť na gymnáziu telesnú a športovú výchovu. Na začiatku boli žiaci trošku šokovaní z prístupu a systému akým učím telesnú a teda z toho že musia robiť určité rozcvičenia, prípravné cvičenia a až potom sa ide na športovú hru alebo inú športovú aktivitu. Postupom času si však zvykli a pochopili systém akým učím.

Moje poslanie

Hoci som nebol nadaný na šport, tvrdou drinou a vzdelávaním som sa dokázal naučiť všetko, do tej miery pokiaľ sa dá a teda na určitú výkonnostnú úroveň. Netrénoval som síce každý deň 3 – fázovo, ale postupne podľa podmienok a okolností som sa snažil každý deň robiť niečo pre svoje zdravie a učiť sa správne koordinovať a ovládať telo a tiež myseľ. Veľa vecí závisí aj od psychického rozpoloženia a preto je potrebné sa naučiť správne namotivovať či už na šport ale správne si určiť hodnoty a ciele v živote. S týmito skúsenosťami a poznatkami sa preto delím s ľuďmi a snažím sa im pomôcť či už čo sa týka fyzického, ale aj psychického stavu. Život nie je len šport, ale dá sa pomocou neho zlepšiť fyzickú aj psychickú odolnosť čo je v živote kľúčové.

Život je ako prekážkový beh s tým, že dopredu nepoznáme prekážky, ale musíme sa svojimi silami prípadne za pomoci ďalších s nimi vedieť vysporiadať, pričom vždy sa musíme v prvom rade vedieť spoľahnúť sami na seba.